Aronia, „fructul cosmonauților”
Aronia s-a dovedit a fi cel mai puternic fruct cu proprietăți antioxidante din natură, extrem de bogat în nutrienți și vitamine.
A devenit cunoscut după ce cosmonauții ruși l-au adus în Europa, în anii ’50, și după ce s-au descoperit beneficiile importante aduse celor care vor să își îmbunătățească sau să-și mențină starea de bine prin obiceiuri sănătoase de alimentație.
Fructele de Aronia, pline de antioxidanți care ajută în ameliorarea bolilor cardiovasculare, în lupta contra cancerului și a bolilor inflamatorii
Fructul s-a clasat pe locul întâi în topul cercetărilor referitoare la cantitatea de antioxidanți organici. În SUA, primele demersuri de cercetare au început în 2007, când experții au comparat peste 276 de alimente naturale, pentru a pune în evidență proprietățile lor antioxidante. Consumul de fructe de Aronia a început să ia amploare încă de atunci, pășind încet și sigur în fruntea clasamentului.
Nu are gustul familiar pe care îl accepți din prima de la o stafidă de cozonac. E astringent ca o gutuie, ușor amărui și îți alarmează papilele imediat.
Cu toate acestea, gustul mai greu de suportat este un semn bun pentru beneficiile oferite, în special vitamine și antioxidanți.
Ce sunt fructele de Aronia?
Aronia este un arbust relativ mic, cu o înălțime de 150-200 cm și este originar din regiunile reci ale Americii de Nord, plantat foarte des și în estul Asiei. Se găsesc plantații de aronia și în România. Sperăm ca atât culturile, cât și consumul de Aronia să devină din ce în ce mai populare.
Există trei tipuri de Aronia:
- roșie, care are un gust mai apropiat de dulce
- neagră, cu un gust uscat, amărui, dar mult mai bogată în nutrienți
- purpurie, o combinație între cele două.
În acest articol luăm în calcul doar varianta neagră a fructului de Aronia. Aronia neagră a fost subiectul tuturor cercetărilor referitoare la beneficii.
Așadar, hai să vedem ce avantaje aduce consumul de fructe de Aronia asupra sănătății tale.
Aronia – sursă importantă de antioxidanți pentru protecția inimii și a sistemului imunitar puternic
Aronia conține cel mai mare nivel de antociani (pigmentul care le dă si culoarea neagră-purpurie) și de proantocianidine (super antioxidantul din plantă), comparativ cu alte alimente deja cunoscute.
Într-un limbaj simplificat, antioxidanții sunt un compus chimic din Vitamina C și E și alte substanțe găsite în alimente care protejează celulele din corp de efectele nocive ale oxidării.
Antioxidanții luptă împotriva mai multor boli degenerative, precum cancer sau boli de inimă și ajută la încetinirea îmbătrânirii în general, așa cum arată și studiile.
Informația trebuie, însă, înțeleasă echilibrat. Aronia ca element singular într-o dietă în care alegem și alimente nesănătoase are un aport prea mic pentru a deveni cu adevărat combatant al cancerului.
Pentru a ajuta efectul benefic al fructului, e indicat să alegem mai multe obiceiuri sănătoase într-o dietă diversificată și bogată în nutrienți. Vitamina C nu trebuie să lipsească, alături de grăsimile monosaturate și acizii grași Omega 3 și Omega 6.
Aronia este un aliment bogat în fibre
100 de grame de Aronia fructe uscate oferă 16.9 grame de fibre, macro-nutrienți esențiali. Fibrele nu sunt digerate imediat și trec aproape intacte prin tractul digestiv, acesta fiind și motivul pentru care sunt asociate cu proprietăți sănătoase unice. Asta înseamnă protejarea sistemului digestiv, o digestie îmbunătățită, un nivel scăzut de colesterol „rău” și riscuri scăzute de probleme în privința nivelului de zahăr din sânge. Din acest motiv, Aronia este benefică și pentru persoanele cu diabet.
În suc sau în fructul proaspăt de Aronia, cantitatea de fibre este mult mai mică decât în cazul Aroniei deshidratate (fructe uscate).
Ce vitamine și minerale conțin fructele de Aronia?
100 grame de Aronia oferă 35% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
O recompensă generoasă, întrucât vitamina C susține producerea de colagen, ajută în ridicarea imunității și reduce inflamațiile organismului. Mai mult, conține și vitamina K, vitamina A, vitamina E și B9. Asta înseamnă că oasele vor fi protejate, ochii vor păstra vederea bună, iar pielea va fi și va arăta sănătoasă.
O alta vitamină conținută în abundență de aceste fructe este vitamina P. Aceasta ajută la fixarea vitaminei C în organism. Doza de vitamina P este mai ridicată decat în orice alt fruct, iar acest fruct conține de 5 ori mai multă vitamina P decat strugurii.
Fructele de Aronia sunt o soluție puternică împotriva radicalilor liberi. Proporția polifenolilor deosebit de mare poate reduce stresul oxidativ, responsabil de îmbătrânirea prematură.
Procesul de oxidarea există în mod natural în organism, atunci când glucoza se transformă în energie sau când sistemul imunitar se lupta cu o bacterie, dar și când eliminăm toxinele din fumul de țigară. Totodată, oxidarea apare și când ne simțim stresați fizic sau psihic.
Însă important este ca antioxidanții existenți în organism să poate fi capabili să contracareze acest proces de oxidare.


Manganul, un mineral cu proprietăți antioxidante, se găsește în fruct din abundență, de asemenea. Nu mai puțin de 32% din doza zilnică recomandată (per 100 grame). Fructul mai conține și potasiu, calciu, fier, magneziu și zinc, însă în cantități mai mici.
Sursa: Baza de date USDA
Consumul de Aronia fructe uscate, recomandat în lupta contra cancerului
Consumul de fructe de pădure este foarte recomandat în general, sunt printre cele mai puternice surse de antioxidanți, cu cele mai puține calorii, de asemenea. Proprietățile nutritive, compușii minerali și nutrienții cu care sunt îmbogățite țin cancerul departe de organism.
Un studiu al Departamentului de Nutriție și Știința Alimentelor de la Universitatea din Maryland a analizat extracte bogate în antociani din struguri, afine și Aronia pentru activitatea lor chemo-preventivă împotriva cancerului de colon. Toate cele trei extracte inhibau dezvoltarea celulelor canceroase, însa extractul de Aronia a fost cel mai puternic inhibator.
Un alt studiu a cercetat influența fructelor de Aronia în dezvoltarea unor tumori specifice. De exemplu, pentru un cancer de esofag, rata de dezvoltare a tumorii a fost redusă cu 60%, iar tumoarea de colon a fost redusă cu 80% cu ajutorul extractului.

Aronia tratează și previne răceala
O mână de fructe de Aronia ar putea fi exact ce ai nevoie pentru a preveni o raceală. Cercetările recente confirmă proprietățile antivirale și conținutul bogat în vitamina C ale acestui superaliment.
De asemenea, se cunoaște faptul că protejează împotriva virusurilor și a dezvoltării Staphylococcus sau Escherichia coli, atât de rezistenți la antibiotice sintetice. Optează pentru fructe uscate sau sucuri fără zahăr adăugat pentru a crește imunitatea organismului la maximum.
Cum consumăm fructele de Aronia?
Fructe proaspete de Aronia
Fructele proaspete sunt de obicei folosite pentru a face suc, smoothie, dulceață, sirop sau vin. Ținute în frigider, își păstrează proprietățile cel mult o săptămână. În congelator pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă.
Fructe deshidratate de Aronia
Fructele uscate pot fi consumate ca gustare sănătoasă între mese, adăugate la granola sau, dacă ai pricepere, la niste brioșe delicioase. NativeBox îți oferă Aronia fructe uscate fără zahăr adăugat, fără conservanți, fără îndulcitori, fără sulfiți.
Aronia sub formă de ceai
Fructele uscate pot fi făcute bucăți și puse într-o infuzie cu apă fierbinte. Va rezulta un ceai sănătos și aromat plin de antioxidanți.
Recomandarea NativeBox
Conținând o doză mare de antioxidanți, consumul de Aronia trebuie să fie echilibrat. În cazul fructelor uscate, este indicat un consum de cel mult 30 de grame pe zi.
Pentru a accepta mai ușor gustul amărui și astringent, încearcă Aronia alături de alte mixuri de fructe uscate și nuci, mai acrișoare sau dulci, pe care le poți descoperi și în magazinul nostru online.
Dacă vrei să plantezi aronia la tine în grădină, Pepiniera Zori de Zi comercializează arbuști. Mai multe detalii găsești pe site-ul lor.
sursa foto featured
Pingback: Cum iti indulcesti sanatos ziua cu fructe uscate
Daca doriti fructe goji sau fructe aronia produse in Romania, proaspete sau congelate contactati-ne: 0726.800.601
*Pret fructe goji: 75 lei/kg (peste 5kg-60lei/kg)
*Pret fructe aronia proaspete sau congelate: 25 lei/kg (peste 10kg-20lei/kg)
*Pret fructe aronia deshidratate: 45 lei/kg
***Dulceata de goji :15 lei (cu zahar brut)
***Dulceata de aronia:10 lei (cu zahar brut)
Trimitem prin FAN Courier, pret transport 21-26lei/pachet.La comenzi peste 400 lei transport gratuit !
Deasememena avem si plante aronia si goji, suntem producatori cu experienta de cinci ani !
Mulțumim pentru detalii dnul Popa. Am salvat contactul dvs. si vom reveni cu detalii la momentul oportun.
Aronia este cunoscuta in Romania de multa vreme, se numeste SCORUS . Zicala ,, parca a mâncat scoruse, asa-i de acru si tafnos”, o stim din bătrâni.
Scorusul este altceva. Seai numeste mosmon. Nu se aseamana nici pe departe.
Fructe de aronia din plantatie proprie.
https://www.facebook.com/aronia.buzau
0721345236
Pingback: Motivul pentru care am scapat de raceala fara medicamente
Acest fruct contine cea mai mare concentratie de vitamina P care este vitala in absorbtia vitaminei C ! In acest articol nu scrie nimic despre asta 🙂
„O alta vitamina continuta in abundenta de fructele de aronia este vitamina P, care ajuta la fixarea vitaminei C in organism. Doza de vitamina P este mai ridicata decat in orice alt fruct (contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii).”
Detin o plantatie de 10 hctare de Aronia sint in al doilea an de conversie ecologica sper sa am sanse de izbinda in ami gasi potentiali cumparatori anul acesta preconizez o productie de 10 tone daca cineva este interesat ii rog sa ma contacteze .
Bună ziua Tabacaru Marian, în ce județ aveți plantația? Ați găsit cumpărător?
Unde este cultura ta de 10 ha ? Cîte plante ai în total pe cele 10 ha, cu ce le culegi ?
Vă rog să mă contactati in legătură cu aronia!
Cautati pe google aronia elixirul vietii si intrati pe pagina lor de web .Sant si ei producatori de aronia dar care deja fac sucuri.
Pingback: Premieră la Drumul Fructelor 2017: super-pomuşoarele Aronia – Blogu' lui Sanchoss
Buna ziua. Stie cineva cum se face vin din aronia. Multumesc frumos.
Cum ar păstrează acest fruct se pune in zahar sau miere..
În borcane, amestecat cu miere. Congelate, sau uscate.
BUNA PRIETENI DRAGI CULTIVATORI SI CONSUMATORI DE ARONIA.AM IN CULTURA ARONIA IN VRANCEA.ESTE O MINUNE LA 1 AUGUST AVEM FRUCTE MATURATE.ACUM ESTE IN ANUL 3.VREAU SA EXTIND CULTURA
Catre Tabacaru Marian.
Pe data de 23 august am întrebat, referitor la cela 10 Ha de Aronia: unde este plantatia, cate plante sant si cu ce se face culesul.
din pacate, inca nu am primit nici un raspuns.
Bună ziua. Nu mai are, a renunțat. Vânzarea fructelor, este problema.
Pingback: Fructe uscate - cum îți îndulcesc sănătos ziua şi ce beneficii au
Pingback: Ce alimente ne afectează starea emoțională | NativeBox