Ca health coach, niciodată nu recomand cuiva o dietă anume indiferent de scopul persoanei.

Mulți oameni vin la mine din dorința de a pierde rapid în greutate. Încerc de fiecare dată să explic de ce dietele rapide și pe termen scurt nu sunt o soluție stabilă.

Singura soluție care există pentru slăbit și sănătate în general este dată de o schimbare cu obiceiuri sănătoase, ușor de urmat și sustenabile.

De ce obiceiuri și nu reguli?

Când vrem să ne schimbăm stilul de viață, mintea noastră poate să ne fie cel mai mare aliat sau cel mai mare sabotor.

Și pentru că în general creierul nostru nu iubește prea mult schimbările, de obicei mintea noastră joacă rolul sabotorului când vrem să ne schimbăm stilul de viață.

Regurile alimentare de genul ”nu pot mânca x lucru cât timp sunt la dieta”, ”TREBUIE să beau x cantitate de apă”, ”trebuie să fac sport de atâtea ori pe săptămână”, nu sunt plăcute și doar îngreunează procesul.

Pentru că nimănui nu îi plac obligațiile și constrângerile, deși majoritatea spun că ei pot să își schimbe stilul de viață doar prin regula lui totul sau nimic. Ori fac totul perfect, ori nici nu încearcă deloc să se schimbe.

Însă totul sau nimic este o regulă care nu funcționează din cauză că nu este sustenabilă pe termen lung.

Adevărata schimbare se produce pe termen lung, cu pași mici. Nu schimbările drastice au efecte uimitoare asupra sănătății noastre, ci schimbările micuțe, dar care laolată sunt foarte semnificative.

Așadar, cum vă puteți schimba obiceiurile?

Obiective realiste înainte de toate.

Să vă faceți abonament la sală de luni, să mergeți de 3 ori pe săptămână, să beți mai puțină cafea și mai multă apă și să renunțați la dulciuri – toate în aceeasi săptămână – este pe departe de a fi un obiectiv realist.

Da, este ideal să faceți toate aceste lucruri, dar sunt schimbări majore și nu se pot întâmpla simultan.

Multe persoane își sabotează singure progresul pentru că cer de la ele însele mai mult decât este posibil.

Și nu, nu ține de voință și ambiție așa cum susțin mulți. Pur și simplu o persoană oricât  ar fi de ambițioasă nu o să schimbe într-o lună obiceiuri vechi de ani de zile.

Un obicei pe săptămână

Este cel mai sigur să începeți cu un obicei, maximum două pe săptămână.

Dacă spre exemplu vreți să renunțați la dulciuri de săptămâna viitoare, nu puneți și mai multă presiune pe voi înșivă încercând să vă lăsați și de fumat și să mergeți și la sală.

Alegeți obiceiuri mici și sustenabile, precum:

 • Să mergeți măcar 30 minute pe jos de 4-5 ori pe săptămână;
 • Să nu mai mâncați mâncăruri procesate din comerț;
 • Să beți apă cu lămâie în fiecare dimineață;
 • Să vă culcați mai devreme seara;
 • Să înlocuiți cafeaua cu ceai;
 • Să încercați în fiecare săptămână o legumă sau un fruct de care nu ați mai mâncat înainte;

Sunt doar câteva exemple de obiceiuri mici, care pe termen lung vor avea un impact mare.

Vă încurajez să analizați mai bine în ce zone din viața dvs simțiți nevoia de schimbări și să începeți cu pași mici, nu să schimbați toate comportamentele nesănătoase deodată.

Fiți indulgenți

O să mai greșiți din când în când, dar asta nu înseamnă că este un motiv bun să renunțați la tot progresul. Doar pentru că ați mâncat câteva felii de pizza, să vă dați voie să mâncați și ciocolată și prăjitură și suc. Mai bine să fiți indulgenți cu voi înșivă de câteva ori pe săptămână și să mâncați ce poftiți într-o manieră controlată și în cantități mici, decât să vă abțineți câteva săptămâni și apoi într-o singură zi să mâncați tot ce vă refuzați timp de câteva săptămâni.

Un reminder constant

Poate sună clișeic, dar vă încurajez să vă puneți câte un reminder legat de obiceiurile voastre pe oriunde apucați: reminder pe telefon (să beți apă, să mergeți pe jos, să mâncați sănătos), sticky notes pe laptop la birou și acasă, sticky notes pe frigider dacă este nevoie.

Elementele vizuale o să vă aducă constant aminte de scopul vostru și o să vă motiveze să vă țineți de ce v-ați propus.

Un jurnal alimentar

Da, știu, nimeni nu are timp pentru asta.

Dar fără să țineți o evidență constantă a ceea ce mâncați și a obiceiurilor, o să uitați de acea bucată de gogoașă sau de paharul de Cola.

Vă încurajez să aveți un jurnal alimentar în care să completați în fiecare zi, dacă este posibil după fiecare masă și nu numai: de fiecare dată când ciuguliți ceva sau luați o mică gustare, scrieți în jurnal.

După un timp o să vedeți că acele mici gustări nu sunt chiar așa de mici și sunt mai dese decât aveți impresia.

Un jurnal alimentar nu numai că o să vă motiveze să nu mâncați atunci când nu vă este foame cu adevărat, dar o să vă ajute și să fiți mai conștienți.

Câteva sfaturi practice:

 1. Țineți mereu gustări sănătoase la birou și acasă, astfel încât atunci când vi se face foame să nu fiți tentați să mâncați nesănătos. Batoane de cereale, mixuri de semințe, nuci, migdale, alune, fructe, iaurt grecesc simplu, toate sunt gustări ideale.
 2. Beți apă cu 30 minute înainte de mesele principale, astfel o să vă scadă pofta de mâncare și veți mânca mai puțin.
 3. Nu vă ridicați de la masă când deja vă simțiți deja plini, pentru că la momentul respectiv deja ați mâncat mai mult decât aveați nevoie. Ridicați-vă de la masă când simțiți că nu vă mai este foame.
 4. Încercați să gătiți acasă cât mai des. Puteți găti în weekend mai multe feluri de mâncare care pot fi congelate sau care rezistă câteva zile în frigider: carne, orez, supe, hummus, salată de vinete, fasole bătută, tarte de legume, omlete la cuptor.
 5. Aveți răbdare cu voi înșivă și nu vă cereți prea mult deodată. Schimbările mari se fac cu pași mărunți.

2 thoughts on “Cum formezi ușor obiceiuri sănătoase

 1. Pingback: Cum ne afectează alimentația starea emoțională | NativeBox

 2. Pingback: Rețeta contează: primele produse în cutia NativeBox

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.