Ne-am obișnuit deja să tot citim despre grozăvia alimentelor minune care ne fac viața mai frumoasă.

Ne iau durerile cu mâna, ne oferă tinerețe fără bătrânețe, ne ridică la cer cu energie. Ne țin cu picioarele pe pământ de sănătate. De cele mai multe ori, cercetările în privința acestor feluri diverse de hrană sunt reducționiste. Sunt bazate exclusiv pe avantaje, nutrienți, tot ce ar putea fi adus în lumină ca sănătos. Lasă la o parte contextul, adică totalitatea compușilor, a eventualelor efecte și a consistenței alimentelor despre care vorbim.

Tot ce e dat la o parte rezultă în beneficii pe jumătate. Ignorăm parte ce-i rău, păstrăm ce-i bun și avem un aliment minune, un panaceu, un leac universal pentru toate durerile omenești.

Partea plină a paharului

Poate fi o perspectivă progresivă, dar tot bem din pahar. Ne dăm seama că parcă tot sete ne e. Că parcă paharul nu era totuși plin, parcă nicio minune nu durează doar jumătate de pahar. Și ne uităm mai atent. O înțelegere cuprinzătoare are nevoie de gândire contextuală.

Împrejurarea alimentului în toată splendoarea sa. Riscurile pe care le implică, situațiile excepționale. Peste toate astea, consistența sa privită ca întreg și nu ca parte, situații de evitat și așa mai departe. Și atunci avem în față o realitate și nu un mit. Partea cea mai frumoasă aici e că ne putem adapta realitatea la mitul personal.

Gândirea contextuală așadar, e forma și fondul în care putem înțelege prezentul mai bine, viețile noastre mai bine și de ce nu, mâncarea mai bine. Cu atât mai mult mâncarea, cu cât plăcerile, nevoile și structurile noastre interioare funcționează diferit și adaptat la stilul nostru de viață, atât de firesc de particular.

Există însă și alimente care au trecut prin probele de foc ale contextului și au fost privite din toate unghiurile interioare și din perspective exterioare numeroase. 

Nucile, de exemplu. Aici nu ne referim la cercetări reducționiste care vorbesc despre lipsa de cusur a beneficiului, întrucât nucile au fost destul de controversate de-a lungul timpului. Au fost o perioadă îndelungată evitate, iar altă perioadă, folosite ca potențator de textură sau de gust în prăjituri. Abia în ultimii ani săpăturile în cercetare au ajuns să poziționeze nucile pe locurile fruntașe ale alimentelor sănătoase. 

nuci sanatoase

Cercetare aprofundată

Controversa a început de la concentrația destul de ridicată de grăsimi pe care o găsim în nuci. Noi, care mâncăm mediteranean, care privim sub lupă aportul de grăsimi și proteină, cum să mâncăm o mână de nuci din care mai că se scurge ulei?

Grăsimile din nuci sunt pline de vitamina E, Omega 3, Omega 6. Grăsimile sunt nesaturate, adică din alea bune care reduc de fapt nivelul de colesterol și scad riscul de boli cardiovasculare.

Ceea ce înseamnă că un consum echilibrat de nuci nu doar că nu ne îngrașă. Ne ține sănătoși, mai sănătoși decât ne știm de fapt. Vitamina E înseamnă minune pentru piele, iar acizii Omega 3 și Omega 6, ambii antiinflamatori și luptători împotriva cancerului.

Atenție însă, vorbim de un consum constant și echilibrat. Excesele pot duce într-adevăr la îngrășare și balonare și chiar greață, pentru că sunt un aliment bogat în grăsimi, dar știm asta deja. E clar că nucile sunt pline de cei mai puri nutrienți, întrucât ele sunt practic embrionul, semințele din care cresc plantele.

Trebuie așadar să găzduiască rezerve serioase din tot ce-i mai bun, pentru a susține o evoluție sănătoasă. Așa cum hrănesc arborele pe care îl cresc singure, ne hrănesc și pe noi, dacă păstrăm echilibrul despre care vorbeam mai sus.  

Beneficii, consum echilibrat

Studii epidemiologice au asociat consumul de nuci cu o incidență extrem de redusă în privința afecțiunilor cardio-vasculare și biliare.

La femei, riscul apariției diabetului e diminuat datorită consumului de nuci. Noile cercetări arată beneficii și la nivelul tensiunii arteriale care rămâne ținută sub control.

Toate astea prin intermediul consumului de nuci ca obicei constant de nutriție. Cancerul și inflamațiile prezintă riscuri diminuate de apariție datorită proteinei vegetale alături de micronutrienți precum compuși fenolici, tocoferol (Vitamina E) și fitosterolii. Tensiunea arterială, țesuturile adipoase, sindromul metabolic ( sindromul rezistenței la insulină), colesterolul, toate sunt ținute sub control prin intermediul unui obicei atât de simplu: nucile ca gustare constantă.

Nucile românești consumate trei zile pe săptămână în porții echilibrate, reduc riscul apariției cancerului, așa spun cercetătorii. În orice caz, nucile sunt printre alimentele cu cea mai mare densitate de nutrienți. Sunt perfecte pentru gustări, ideale pentru energie și extrem de benefice pentru inimă. 

Trebuie însă păstrate bine și consumate repede după ce le deschidem din vid, întrucât pot căpăta un gust neplăcut în timp, din cauza grăsimilor care își pierd din proprietăți la contactul cu aerul.

Echilibru, consum constant, păstrare temeinică, nuci și sănătate. Nu sunt un aliment minune însă sunt indispensabile pentru un stil de viață sănătos, cu atât mai mult cu cât suntem zilnic  expuși la factori de stres, care dăunează grav sănătății.

Nucile nu vindecă, dar previn și păstrează sănătatea trainic și frumos. O varietate de mixuri cu nuci, fructe uscate și semințe găsești gata pregătite cu drag în magazinul nostru online.

One thought on “Despre nuci: un aliment de bază într-o alimentaţie sănătoasă

  1. Pingback: Granola la tine acasă - NativeBox

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.