Zgomot de mașini, bormașini pitorești, claxoane, slalom după timp, timp pierdut, metrou, autobuz, trafic, smog, oameni grăbiți, muzica pentru care vrei să-ți închizi urechile, motoare turate la maxim.

Vâltoarea orașului, pe cât de vie, pe atât de apăsătoare. Unde fugim acasă, unde ne regăsim obiceiurile care ne fac să ne simțim în continuare noi, după ce am tras de răbdare să ne țină până găsim un refugiu în care să ne recompunem gândurile?

Fugi să stai cu tine

 

alergare de dimineata

Dimineața devreme și un pic de spațiu, mișcarea golașă și stângace de la ochii proaspăt deschiși, orașul e încă adormit. O pistă sau poate o alee liberă și adrenalină care să țină treze sinapsele și să sudeze planurile pentru o zi care abia începe.

Alergi, cu căștile în urechi sau cu urechile deschise la orașul care e încă timid, încă somnoros, încă vulnerabil. Alergi și cu asta te păstrezi pe tine și păstrezi un obicei sănătos care te ajută să înfrunți turbulențele unei zile care acum se întrevede mai limpede, odată cu energia ta. E disciplina ta, locul în care te miști să stai cu tine. Adevărul tău, pe care îl păstrezi și te ține alergând, departe de tot ce-ți fură energia.

Mănâncă să te hrănești

 

mancare la pranz

E ora prânzului și o plimbare virtuală printre meniuri suculente invită fantezia și hrănește pofta care se transformă deja în nevoie. Te gândești de două ori, te mai plimbi un pic, te gândești că poate poți mai bine să te plimbi printre rafturi adevărate și să iei ceva rapid, poate nu la fel de suculent, mai auster, mai convenabil.

Te gândești și la sentimentul vinovat după o poftă nevinovată și gata.  Închizi meniurile alea cu sosuri care ies din monitor și combinații care inspiră la nesaț, uiți și de fuga la supermarket și deschizi o pagină curată, din care apeși click pe ceva ce parcă sună mai degrabă a hrană decât a potol și nesaț. Îți îmblânzești obiceiurile.

Orașul barbar, in care totul se întâmplă repede și nechibzuit n-a învins nici de data asta. Știi ce-ți face bine, știi ce te hrănește și alegi asta în fața râvnei. E un obicei sănătos care te păstrează întreg și integru, sănătos și hrănit. E prânzul tău, îl meriți bun.

Cafea să te trezești

 

cafea la ibric

La ibric, în timp ce apa bolborosește așteptând vulcanul ciocolatiu care îți parfumează dimineața. Un espresso dintr-un shot, care te ține cu frâiele în mână și după prânz. Un latte, seara, când te vezi cu un prieten. Sau poate cafea la filtru, pe fugă, o specialitate, pentru răsfăț, ristretto pentru determinare, decofeinizată pentru gust. Cafeaua e un obicei urban sănătos, pe care n-ai cum să nu-l alegi, măcar de pamplezir social.

Gustare ca să te liniștești

 

obiceiuri sanatoase

Ar mai merge ceva, ar mai merge ceva după prânz, alte câteva mailuri, poate o înâlnire, o ședință care așteaptă să înceapă, ore lugi până respiri detașat. Ar merge o gustare sănătoasă, care să-ți mai alimenteze dispoziția cu un pic de energie. Gustarea ta, strecurată printre imperativele zilei, e un obicei sănătos?

Parcul, cafeneaua, acasă

 

iesire in parc

Unde intri, când ieși în oraș? Poate un film care merită un ecran generos, un concert pe care l-ai cam așteptat până așteptarea se transformase în renunțare și uite, a apărut. Sau aer mai zvântat, într-un parc cu trunchiuri mari, care țin umbră. Sau poate acasă unde te cuibărești pentru odihnă. Cine e orașul când îți faci timp pentru el? E eveniment la care aderi sau e un eveniment pe care îl construiești ca pentru tine? Teatru, film, muzică, o cafenea, un loc liniștit, aglomerație și hohote de râs, toate astea la un loc…

Orice-ar fi, să fie sănătos

Să te îmbie, să te încarce, să te hrănească, să te păstreze tu. Nu știm de fapt care sunt obiceiurile tale sănătoase pe vreme de oraș aglomerat, pot să fie toate cele descrise mai sus sau niciunul, pot să fie doar ale tale sau să le împarți și cu alții.

Credem totuși, că obiceiurile sunt mai bune de păstrat și repetat atunci când sunt sănătoase. Când construiesc și sprijină, când alimentează și inspiră. Păstrează obiceiurile sănătoase, oricare ar fi ele și dacă vrei să ne spui despre obiceiurile tale, vrem să ascultăm, pentru că ne-am dori să ne păstrăm inspirați și ne lăsăm inspirați de ce-i în jurul nostru.

Ultima noastră descoperire, RunningMag, e un proiect serios și documentat, din care ne mai luăm informație. Nu e atât despre performanță, cât despre obicei. Apropo de gustări sănătoase, poți să alegi tot timpul unul dintre mixurile noastre. Nu sunt atât despre poftă, cât sunt despre hrană și energie. Apropo de cafea, cafenele, teatru, muzică, film, ceai, petreceri sau parc, ne-ar plăcea să ne spui tu.

Obiceiurile sănătoase se dau mai departe. Care este al tău?

One thought on “Obiceiuri sănătoase urbane: fuga după liniște și mâncare bună

  1. Pingback: Ne întâlnim la workshop-urile Body Talks by Waves - NativeBox

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.