Uită de vertijul ceasului care se învârte repede, pune un pic stop pe timp și ia întotdeauna un mic dejun sănătos. Începi ziua cu plin de energie, vigoare și vitamine. Corpul o să-ți mulțumească iar mintea o să-ți dea în schimb eficiență, creativitate și productivitate. Dacă sărim peste masa de dimineață, pornim cu un organism dezechilibrat.

Alegeri potrivite

Dimineața e bine să mâncăm cereale integrale (atenție la adaosul de zahăr), ouă, granola, coacăze, nuci sau miere. Fie că le combinăm după gust și preferințe, fie că le mâncăm simple, noi le recomandăm ca cele mai bune alegeri pentru un început de zi. Hrănesc fără să umfle stomacul și sunt pline de nutrienți.

Ouă

Cresc nivelul de sațietate, reduc aportul caloric de-a lungul întregii zile și balansează nivelul tensiunii arteriale. Ouăle conțin luteină și zeaxantină, două elemente extrem de importante care previn deteriorarea vederii. Luteina este pigmentul principal care se regăsește în zona centrală a retinei. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, celulele cu pigment retinal devin mai puțin eficiente iar retina se deteriorează ușor. Un aport echilibrat și constant de luteină pe care o putem asimila din ouă, ne ajută la păstrarea unui văz pătrunzător și sănătos. 

Cereale integrale

Sunt ideale pentru digestie și necesarul zilnic de fibre, respectiv 25, până la 35 de grame. Fibrele din cereale sunt digerate mai încet decât alte alimente, așa încât dimineața e un timp potrivit pentru ele, cu atât mai mult cu cât păstrează senzația de sațietate pe termen lung. Fie că le mâncăm alături de fructe, cu lapte sau iaurt, cerealele integrale sunt o alegere bună pentru masa de dimineață. Cerealele integrale ajută la păstrarea echilibrului în procesele digestive. Previn constipația, balonarea și durerile abdominale. Mai conțin și acid lactic, care stimulează secreția de bacterii “bune” în organism. Astfel, absorbtia nutrienților sporește și sistemul imunitar e de asemenea stimulat pentru o funcționare corectă și eficientă.

Fulgi de ovăz

Conțin un tip unic de fibră, respectiv beta-glucan. Aportul de beta-glucan reduce nivelul de colesterol considerabil. Fulgii de ovăz sunt de asemenea bogați în antioxidanți care protejează inima și mențin echilibrul tensiunii arteriale. Deși nu conțin în mod obișnuit gluten, sunt procesați în aceleași aparate care rafinează și alte cereale bogate în gluten. Pentru cei care suferă de boala celiacă, fulgii de ovăz cu certificare “fără gluten” sunt cea mai sigură alegere. 

mic dejun delicios

Coacăze

Au un aport caloric foarte scăzut însă sunt extrem de bogate în nutrienți. O cană de coacăze conține 4 grame de fibre, Vitamina K – 36% din Doza Zilnică Recomandată (DZR), Vitamina C (24% DZR), Mangan (25% DZR) și 15 grame de carbohidrați. Pentru micul dejun sunt o alegere hiper sănătoasă și merg perfect în combinație cu un iaurt grecesc. Au proprietăți antioxidante și anticancerigene puternice și ne protejează organismul împotriva radicalilor liberi. 

Nuci

La micul dejun sunt o sursă foarte bună de grăsimi monosaturate, grăsimile bune care diminuează nivelul de colesterol și reduc riscul apariției afecțiunilor cardiace. Fiind o sursă bogată de grăsimi, consumul de nuci trebuie să se păstreze echilibrat. 

Miere

O sursă foarte importantă de carbohidrați, reduce durerile musculare și întărește în mod natural nivelul de rezistență la factori de stres. Merge numai bine într-o combinație pe repede-înainte cu cereale integrale sau într-un smoothie. Mănâncă dimineața. Corpul tău trebuie să-și amintească de senzația de foame. 

One thought on “Mic Dejun: partea I – stralucirea unui stil de viață neprihănit

  1. Pingback: 7 rețete delicioase cu unt de arahide - NativeBox

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.