Vlad Tanase

Vlad Tănase

Blog
• Facebook


Vlad Tănase ne-a uimit pe toți cu ultima sa performanță: a intrat în galeria selectă a celor 12% care s-au înscris și au reușit să termine 6633 Ultra, o competiție extrem de dură de 566 de km străbătuți la temperaturi până la -50 de grade, la Cercul Polar. Partea și mai grozavă e că Vlad a reușit acest lucru după antrenamente în timpul liber, într-un oraș agitat precum Bucureștiul, căci viața lui de zi cu zi îl găsește la birou. Cum a reușit, ce stil de viață și ce alimentație te ajută într-o astfel de provocare maximă? #obiceiurisanatoaseurbane

5 zile din 7, Vlad Tănase poartă costumul de consultant fiscal la o firmă renumită din București. Îi place ce face. Dincolo de asta, are o iubită, iese în oraș, bea bere cu prietenii… Îi putem zice o viață normală într-o metropolă.

Numai că în tot acest program, Vlad a reușit să integreze, cu multă disciplină și pasiune, sportul. A început cu fitness-ul, iar de patru ani aleargă pe distanțe din ce în ce mai lungi, înoată și pedalează. Are la activ zeci de competiții, iar ultima dintre ele pare ruptă dintr-o poveste fantastică. 566 de km parcurși în câteva zile la temperaturi pâna la -50 de grade Celsius, într-o luptă continuă cu frigul, vântul crunt, durerea, cele 2-3 ore de somn pe zi și cele mai neînchipuite frici mentale. Și nu doar că a ajuns la linia de finish, dar a și terminat pe podium: alături de Andrei Roșu a câștigat Locul al III-lea. Povestea celor 566 de km merită citită pe larg, avem de învățat.

Pe noi ne-a interesat să descoperim și ce stil de viață îți poate aduce astfel de împliniri, așa că l-am invitat pe Vlad să deschidă seria poveștilor #obiceiurisanatoaseurbane. Vrem să aflăm de la oameni ca noi, ca voi, angrenați în tot ce înseamnă o viață activă într-un oraș din România, ce obiceiuri sănătoase pentru corp și minte ne fac să ne trezim dimineața zâmbind, ne ajută să fim împliniți și energici.

Este o campanie lansată de NativeBox.ro pentru a promova un stil de viață sănătos în mediul urban, încercăm o abordare complexă și accesibilă în același timp, de la grija pentru un corp sănătos până la cea pentru un spirit liber și o minte puternică.


Nucile/semințele favorite și de ce.

Vlad Tănase: Îmi plac foarte mult nucile și semințele endemice ca să zic așa. Cele cu care am fost obișnuit încă de mic și al căror gust îmi amintește de copilărie. De acele momente în care băteam nucul, furam pălării de floarea soarelui sau puneam semințele de dovleac la uscat. 🙂 Asta ca să vorbesc doar de latura sentimentală, pentru că aspectul nutritiv al acestor nuci și semințe cred că este arhicunoscut. Acestea îmi furnizează un aport absolut necesar în antrenamente și curse de grăsimi „bune” sau magneziu.

Sală sau alergare/mers outdoor?

Vlad Tănase: Clar outdoor. Nu neg beneficiile antrenamentelor pe bandă, o parte dintre acestea neregăsindu-se în antrenamentele outdoor. Ca să enumar doar două dintre aceste beneficii ale alergării/mersului pe bandă:  te întărește psihic, abilitate imperios necesară pentru ultra-uri și îți oferă un mediu de antrenament controlat, pentru că banda „fuge” sub tine cu o viteză presetată. Plus că, dacă vrei să alergi și afară plouă, o poți face pe bandă  fără probleme.

Eu însă recomand alergarea/mersul outdoor, indiferent de vreme. Până la urmă este vorba doar de echipament. Alergarea outdoor, mai ales dacă o faci într-un cadru natural plăcut, precum un parc sau la munte, te conectează cu natura, te face să o respecți și să o prețuiești și mai mult. Pur și simplu, uneori, nu-ți mai vine să te oprești, atât de mult îți place. Nu mai vorbesc de sentimentul de împlinire pe care îl ai după o alergare pe ploaie, când toți prietenii tăi stau zgribuliți în case.

O rețetă rapidă cu care sigur ai convinge pe cineva să mănânce sănătos?

Vlad Tănase: În general, nu cred în rețete sau cure, însă cred în obiceiuri sănătoase. Până la urmă, pentru un obiectiv pe termen lung precum „o viață sănatoasă” ai nevoie de ceva schimbări pe care să le menții fără probleme o viață întreagă, nu?  Cred că schimbarea ar trebui să vină de la modul în care percepem mâncarea în viața de zi cu zi și consider că alimentația ar trebui privită ca și combustibil pentru ceea ce facem zilnic.

Este ca la mașină: dacă alimentezi cu combustibil de calitate, schimbi „piesele” mai rar sau deloc, iar „mașina” te ține mai mult. În plus, cred că introducerea sportului în „dieta” zilnică te va face și mai conștient de importanța mâncării ca și combustibil. De ce? Încearcă să ieși la alergare, spre exemplu, după ce ai mâncat la fast-food și ai să înțelegi. Sau încearcă să te recuperezi după un antrenament cu 15 sarmale. Nu vreau să fiu înțeles greșit, până la urmă s-ar putea să ne întâlnim pe la un grătar sau la fast-food. 🙂

Pe mine sportul m-a făcut să fiu mai atent la ce mănânc/beau, pentru că pur și simplu mi-am ascultat corpul, el m-a dus singur în direcția corectă. Repet, nu spun să renunți la bere sau mici, mie imi plac la nebunie. Doar ascultă-ți corpul. Totul cu moderație.

vlad tanase atena

Obiceiul sănătos la care nu ai putea renunța.

Vlad Tănase: Sportul. Nu aș putea renunța la sport. Vreau să alerg, să înot sau/și să pedalez o viață întreagă indiferent cât de mult sau intens aș face-o. Vreau să o fac însă cu constanță, aici cred că este cheia.

Un loc în care evadezi când vrei să te relaxezi.

Vlad Tănase: La pescuit, pe munte sau în Politehnică – acolo mă antrenez cu preponderență. Ordinea este aleatorie. Du-mă în oricare din aceste locuri, lasă-mă preț de câteva ore singur și ai să regăsești un alt Vlad. 🙂

Plăcerea ta vinovată este…

Vlad Tănase: KFC și Nutella. Bine…și Kinder Bueno și…hai să ne oprim mai bine. :))

Ce te face să zâmbești de fiecare dată?

Vlad Tănase: Uite o întrebare grea, pentru că sunt foarte multe lucruri și întâmplări care mă fac să zâmbesc… Chiar nu îți pot răspunde punctual la această întrebare… Uite, că mi-am amintit acum: în timpul ultimei curse la care am participat, la Cercul Polar, îmi amintesc că am zâmbit. Am zâmbit în momentul în care am realizat cât de mic sunt în comparație cu natura și forța ei, cât de ușor pot fi redus la tăcere dacă încerc să o înfrunt. Am zâmbit atunci pentru că, înainte de start mă gândeam că nu poate fi chiar atât de greu și mă întrebam de ce foarte mulți oameni abandonaseră la edițiile anterioare ale acestui concurs. Am aflat pe propria-mi piele de ce și atunci am zâmbit resemnat și cu capul plecat.

Un loc unde mănânci bine întotdeauna și sănătos.

Vlad Tănase: La părinții mei la Buftea. Acolo se întâmplă multe chestii mișto, e oaza mea de liniște, bateria mea externă dacă vrei. 🙂

O carte / un film / o piesă de teatru de văzut

Vlad Tănase: Leverage de Claire Nana / Limitless / Egoistul.

O aplicație care te ajută pentru un corp sau o minte sănătos/sănătoasă.

Vlad Tănase: Garmin Connect (iOS / Android) și Training Peaks.

Mixul preferat de la NativeBox.ro.

Vlad Tănase: Seed Up.

Mulțumim mult, Vlad, sigur ne vom mai auzi cu vești bune.

 

P.S.: Vlad a lansat o carte cu întreaga poveste ULTRA 6633 și poate fi descărcată gratuit aici.

Ne-ar bucura și feedback-ul vostru legat de aceste materiale, recomandările și chiar sprijinul vostru în a duce poveștile mai departe. Vorbim și pe Facebook despre #obiceiurisanatoaseurbane.

Surse foto: arhiva personală a lui Vlad. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.